Fysieke Stress
Deze stress is het gevolg van teveel fysieke kracht die het lichaam te verwerken krijgt zoals bij vallen, slaan, rukken, of stoten. Dit kan plotseling gebeuren bijvoorbeeld door een verkeersongeluk, een ernstige val of het verkeerd tillen van een zwaar object. Maar het kan ook een gevolg zijn van langzame opeenhoping van fysieke stress, bijvoorbeeld door een slechte zithouding, het dagelijkse doen van zwaar werk of het beoefenen van een belastende sport. Maar ook de gevolgen van een zwangerschap of een langdurig ziekbed kunnen fysieke stress veroorzaken.
Deze overbelasting is vooral te voelen in de onderrug, schouders, ledematen en gewrichten.
Emotionele Stress
Voorbeelden van emotionele stress zijn, onder andere, zorgen om de toekomst, financiële zorgen, concurrentie op het werk, verstoorde relaties met de mensen om ons heen of het verlies van een geliefde. Soms ervaren we heftige emoties zoals boosheid en shock of ondergaan we mildere, maar langer durende vormen van emotionele stress zoals bezorgdheid, depressie, verdriet of wrok.
We kunnen deze emotionele druk lichamelijk vooral voelen doordat ons middenrif, onze kaken, nek en schouders zich gaan aanspannen en schrap zetten om ons hier tegen te beschermen en te wapenen.
Chemische Stress
De bronnen van chemische stress kun je inademen zoals luchtvervuiling en insecticidenspray. Je kunt het in je lichaam krijgen door het eten, zoals diverse toevoegingen en conserveringsmiddelen in het voedsel. Of je kan gevoelig zijn voor bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, verf, cosmetica, medicatie of zelfs door allerlei stralingen.
Meestal ervaren we deze stress als hevige nek- en/of hoofdpijn.