Home
Wie ben ik
Wat/voor wie is BSR
Oorzaken body stress
Praktijkinformatie
Overzicht vergoeding
Geschiedenis BSR
Veel gestelde vragen
GEZOND NU EN LATER
www.bsrlaren.nl
Uw Privacy

Ewald Meggersee werd in 1944 in Zuid-Afrika geboren (overleden op 7 december 2013). Zijn Duitse grootouders waren naar Zuid-Afrika getrokken in de hoop op een beter leven voor hen en de kinderen. Hij woonde in een kleine blanke gemeenschap in Transkei.

Ewald viel uit een boom toen hij vijf jaar oud was en lag daarna een week in coma. De foto’s die werden gemaakt lieten geen afwijkingen zien. De plaatselijke dokter van zeventig jaar wist ook niet wat hij ermee aan moest. Ewald had pijn in zijn rug met uitstraling naar zijn benen. In de loop van de tijd kreeg hij ook een dikke buik. De pijn werd steeds erger. Hij kon niet meer stilzitten; als hij bewoog, was de pijn nog een beetje draaglijk. Ook had hij last van spastische bewegingen die hij niet onder controle had. De leraren vonden hem maar een irritant mannetje, want de gammele bankjes piepten en kraakten voortdurend door zijn bewegingen. Omdat zijn rug pijn deed en stijf was, liep hij als een oud mannetje. In zijn omgeving werd hij de clown genoemd en een aandachttrekker. Hij werd, ondanks zijn slechte lichamelijk conditie, gedwongen om mee te sporten, waardoor hij soms flauw viel van de pijn. Zijn ‘clowngedrag’ werd erger en erger. Een tijd later kon hij ook niet meer goed door zijn neus ademen en hijgde hij constant als een postpaard. Ook een enorme hoeveelheid medicijnen daartegen hielp niet.

Tien hij een jaar of twaalf was kreeg hij last van uitvalverschijnselen en duizelingen. Als hij viel en weer moest staan, moest hij dat stukje bij beetje doen, ook al vanwege zijn stijve rug. In de lift viel hij om de haverklap flauw, maar trappen lopen was ook een ramp, omdat, zonder waarschuwing vooraf, zijn benen onder hem konden inzakken. Ook nu weer brachten onderzoeken en foto’s niets aan het licht.

Omdat hij zich zo ‘aanstelde’ was de volgende stap die naar de psycholoog. Deze plakte een aantel etiketten op: fobisch voor liften, fobisch voor trappen, en ga zo maar door. Ook een hypnotiseur kwam eraan te pas, maar beiden moesten het toch opgeven. Het probleem zat kennelijk ook niet tussen zijn oren.

Een aantal jaren later kwamen er nog  meer klachten bij. Hij bleek na een allergietest zo ongeveer overal allergisch voor te zijn. Vervolgens onderging hij keer op keer een antiallergiekuur. Maar toen zijn voorkant helemaal was vol geprikt en ze aan zijn achterkant wilden beginnen, hield hij het voor gezien.

Ewald studeerde af als chemisch ingenieur en trouwde met Gail. Gail heeft Engelse voorouders en was lerares Frans.

Na een paar jaar ontmoette Ewald een chiropractor. Hoewel deze niets voor zijn rug en benen kon doen, kreeg hij het wel voor elkaar om Ewald weer door zijn neus te laten ademen.

Ewald werd inmiddels regelmatig ’s ochtends wakker met een gevoelloos onderlichaam en zijn angst om verlamd te raken werd steeds groter. Op zoek naar iets dat Ewald zou kunnen helpen, besloten Gail en Ewald beiden de opleiding tot chiropractor te gaan volgen. Daarvoor moest men in die tijd naar Amerika. Ze kwamen er al snel achter dat deze wijze van behandelen niet bij hen paste, maat ze maakten de opleiding wel af. Gelukkig kwamen ze tijdens hun studie dr. Richard van Rumpt tegen. Hij was een gepensioneerde chiropractor die een benadering had ontwikkeld die volledig verschilde met de toenmalige chiropractie. Hij sprak met hen over het  ‘luisteren’ naar het lichaam en het te gebruiken als een bio-feedbackmechanisme. Dat zou de mogelijkheid om te weten hoe het lichaam zichzelf kan genezen, sterk bevorderen. Ewald en Gail kregen toestemming om zijn inzichten te gebruiken en uit te bouwen.

Terug in Zuid-Afrika ging het echtpaar aan het werk en onderzocht in de jaren daarna hoe ze het lichaam als feedbackmechanisme konden gebruiken. Ze ontdekten de perfect georganiseerde manier  waarop het lichaam overbelasting opslaat en kregen zicht op de patronen die hieraan ten grondslag liggen. Maar het allerbelangrijkste is wel dat ze een zeer doeltreffende techniek ontwikkelden om het lichaam te helpen die opgeslagen spanning los te laten en het natuurlijke genezingsproces te bevorderen. Ewald zelf was de belangrijkste proefpersoon. Body Stress Release was geboren en in 1980 openden zij hun praktijk in Kaapstad. De vriendelijke en bijna wonderbaarlijke methode trok duizenden mensen. Velen hadden net als Ewald alle wegen van medische en therapeutische behandelingen zonder succes bewandeld. In 1977 verhuisden ze naar het plaatsje Rondevlei om zich bezig te houden met het opleiden van anderen die zich deze techniek eigen willen maken. Inmiddels is Ewald een kerngezonde man. Hij verbouwt zelf het pand waar de Body Stress Release Academie is gevestigd. Uitbreiding is nodig vanwege het grote aantal mensen dat de opleiding wil volgen. In totaal zijn er over de hele wereld nu zo’n 250 erkende  getrainde Body Stress Release practitioners. In Nederland zijn op dit moment 35 practitioners.

 

 

 

Body Stress Release Praktijk Almere